St. Middelkoop & Zn. BV

Klantinterview St. Middelkoop & Zn. BV:
beregening staat klaar bij Gerritse Fruitteelt

Bij Chris Gerritse uit Erichem kan men bijna weer de boomgaard in, na al die nattigheid van de afgelopen periode. Toch staat de beregening al klaar, voor de verwachte nachtvorst komende dagen. Het systeem komt van St. Middelkoop & Zn. BV, waar Gerritse al 35 jaar klant is. Een reportage.

“We waren drie weken geleden klaar met snoeien, maar met de trekker de boomgaard in ging niet”, vertelt Chris Gerritse als ik hem vraag hoe de situatie bij hen is. Chris is al 35 jaar fruitteler in het Betuwse Erichem, en al even lang klant bij Middelkoop Buurmalsen. Ik vraag hem naar zijn bedrijf.

Gerritse Fruitteelt in Erichem. Foto: Arie Pannekoek, St. Middelkoop & Zn. BV
“Wij telen appels en peren, en verkopen op het hout. Mijn zoon is ook fruitteler, maar we hebben elk een eigen bedrijf. Ik ben destijds zelfstandig gestart en hij heeft hetzelfde gedaan door het bedrijf van mijn vader over te nemen. Gaandeweg heeft hij meer percelen in de buurt gepacht en bijgekocht, hij doet dat nu een jaar of acht en dat gaat goed. Zelf heb ik 11 hectare peren en 26 hectare appels, mijn hoofdrassen zijn Conference, Jonagold en Elstar. Mijn zoon heeft 31 hectare. De in- en verkoop doen we samen, verder zijn het echt aparte bedrijven.”

Zelf heeft Chris één vaste medewerker en daarnaast een vaste groep Poolse medewerkers die in het najaar komen plukken. Naast het fruit runt hij ook een handel in haardhout. “Als stopwerk”, vertelt hij. Stopwerk? Tja, ik kom zelf niet van de boerderij… “Ja, werk dat je kunt doen als het andere werk stilligt,
als je bijvoorbeeld niet de boomgaard in kunt”, legt hij uit. Aha. Dat zal de afgelopen weken dan wel goed uitgekomen zijn!
Voorraad haardhout. Foto: Arie Pannekoek, St. Middelkoop & Zn. BV
Chris klinkt trots als hij vertelt dat hij al jarenlang fruitteler is. “En zo lang ben ik ook al klant bij Middelkoop. Dus al 35 jaar.” Hoe komt dat zo? “Dat is voor mij het gemak, ze hebben heel veel dingen. Niet alleen voor de boomgaard, maar bijvoorbeeld ook een busje verf, een nijptang, dat soort dingen. Het is gewoon heel makkelijk: even winkelen en je kunt alles in één keer meenemen. Laatst ben ik er voor een plank hout naartoe gegaan, voor een valkenkooi. Die hebben ze ook voor me gemaakt.”
Chris Gerritse in zijn boomgaard. Foto: Arie Pannekoek, St. Middelkoop & Zn BV

De reden dat ik Chris Gerritse echter spreek, is vanwege het beregenings-systeem dat van Middelkoop komt. “Het eerste systeem had ik al in 1990. Je komt bij Middelkoop met de maten van het perceel en dan tekenen ze het in. Dan doen ze al jaren zo. Ze zetten alles precies op de tekening, daar een bocht, daar moet het pad zo breed worden. Daarna komen ze de spullen brengen en de rest kun je zelf doen. Zo hebben wij het iedere keer gedaan. Vorig jaar hebben we nog een perceel aangeplant, toen is Gijsbert Middelkoop samen met Arie Pannekoek komen kijken en hebben ze het project begeleid. Want tussendoor heb je natuurlijk vaak nog wat vragen.”

Is er in 35 jaar tijd veel veranderd aan het systeem? “Nee, er is niet zoveel veranderd. Ook de laatste keer hebben ze een tekening gemaakt en dan leveren ze de spullen, eigenlijk een bouwpakket. Naderhand moet je nog wel eens bellen om iets na te vragen, dat is geen probleem bij hen. De service is super, je kunt altijd bellen. Het is natuurlijk niet alleen het materiaal maar ook dat je terechtkunt als er iets is. Zoals nu met de nachtvorst, Gijsbert heeft laatst nog gezegd dat ik ook ’s nachts kan bellen. Verkopen is één, maar wat daarna komt is ook belangrijk hè.”

Beregeningssysteem bij Gerritse. Foto: Arie Pannekoek, St. Middelkoop & Zn BV

En hoe is de kwaliteit van het materiaal? “Alle beregening die ik bij hen heb gekocht, is nog steeds goed. Ook het systeem wat ik al het langst heb liggen.” Tevreden dus? “Ik ben super tevreden.”
 
Een mooi nieuwtje is dat Middelkoop zojuist een pilot heeft gedaan met een nieuwe dienst, namelijk het prefab aanleveren van het beregeningsmateriaal. Het eerste project is zojuist opgeleverd en deze klant is zeer tevreden. De volgende keer gaan we daar een kijkje nemen. U leest het te zijner tijd in deze nieuwsbrief!