Optifruit

Optifruit: verrassende nieuwkomer in de online agf-handel

U heeft het mogelijk al gelezen: we zijn een handelsplatform rijker sinds ‘Optifruit’ recentelijk haar virtuele deuren opende. Oprichters René Noordam en Eric Manneke zagen binnen de kortste keren aanmeldingen van over de hele wereld binnenkomen. Hoe dat toch kan? Lees snel verder!

“Nederland, België, Polen, Spanje, Afrika, Zuid-Amerika, Mexico…”, somt Eric op als ik hem vraag of ze al inschrijvingen hebben. Ik probeer hem bij te houden terwijl ik meeschrijf, maar ben al snel de draad kwijt. “Zei je nou ook Duitsland?”, vraag ik. “Nee, Duitsland nog niet. Daar willen we aankomend seizoen ook gaan verkopen.” Ik ben een beetje verbaasd. Mijn ervaring met nieuwe platforms is dat je daar toch stevig tijd in moet investeren voordat het gaat lopen, maar Optifruit draait al volop. Ik ben benieuwd hoe dat kan,
maar besluit bij het begin te beginnen: hun achtergrond.

Achtergrond
Eric vertelt dat hij uit een fruitteelt-familie komt en hierdoor goed weet wat er actueel speelt bij de producenten. Rode draad in zijn ervaringen daarmee is dat het anders moet met de verkoop. René komt uit de landbouw en verhuisde 15 jaar geleden naar Polen, omdat het land hem letterlijk en figuurlijk meer ruimte bood. Zijn ervaringen met de internationale verkoop zijn vergelijkbaar en beide mannen kwamen in hun werk tot de conclusie: de handel moet korter, sneller en anders kunnen. Hierin vonden ze elkaar,
en zo werd hun samenwerking geboren.

Ontstaan van Optifruit
En hoe kwam het uiteindelijk tot Optifruit? “Optifruit is begonnen omdat wij partijen fruit op een professionelere manier wilden aanbieden aan onze directe klanten. We bouwden daarom een platform en plaatsten onze artikelen erop. Toen dachten we: als we toch bezig zijn, dan kunnen we het ook groter maken. Hoe mooi is het als andere fruittelers ook hun eigen producten erop kunnen zetten? Als teler kun je dan je eigen product aan de man brengen en dus meer zelf als verkoper werken.”

Eric Manneke in de boomgaard

En zo groeide Optifruit uit tot een heuse internationale marktplaats voor producenten. “Telers kunnen zich gratis inschrijven en hun eigen product plaatsen. We vragen een bescheiden fee van 1 cent per kilo.
Zo houden we de opbrengst voor de teler zo hoog mogelijk.” Eric vertelt dat er telers zijn die nu al foto’s in de boomgaard maken en op Optifruit te koop aanbieden wat ze in hun perceel hebben. Ook vind je op Optifruit partijen fruit uit de koelcel en kunnen sorteerbedrijven gesorteerd product aanbieden. “Wat het ook is, groenten, importfruit, iedereen kan er gebruik van maken. Want het platform is wereldwijd onder de aandacht.”

Schermafbeelding Optifruit. Klik om naar de website te gaan.

Leuk om te noemen is dat de mannen ook gesorteerde producten kunnen aanbieden. Samen met een Poolse partner kochten ze in Nederland een uitgebreide tweedehands sorteerlijn voor hardfruit en richtten in Polen een sorteerlocatie in. Middels gedeeltelijk eigen transport en zoveel mogelijk vaste chauffeurs rijden de vrachtwagens van Optifruit dagelijks af en aan tussen Polen, België en Nederland. “Het hele circuit kent elkaar”, vertelt Eric. “Deze bekendheid geeft ook een stuk veiligheid, omdat de lading altijd in eigen handen is.”

Gesorteerde peren. Foto: Eric Manneke

Het lijkt Eric en René voor de wind te gaan, maar de mannen zitten niet op een roze wolk. “Wij weten echt dat we moeten gaan schakelen en hard moeten blijven werken om onszelf weg te zetten, we zullen ons ook op Fruit Logistica stevig moeten profileren. Ook hebben we veel ideeën om ons platform verder te optimaliseren en nog gebruiksvriendelijker te maken.”

Voor nu is Optifruit vooral op zoek naar enthousiaste producenten, importeurs en exporteurs. “We willen ook paprika en tomaten gaan verkopen, komkommer, uien, noem maar op. Natuurlijk ook andere soorten fruit. Alles voor de import en export.” De mannen hebben zelf aanbod om het platform te vullen, maar hoe meer mensen zich aanmelden, hoe beter het gaat lopen. En dat is voor alle partijen goed.

Offertes Optifruit. Klik om te bekijken

Optifruit zoekt partners
Ook is Optifruit op zoek naar partners. “Wij bieden de service van deur-tot-deur. Voor de verkoper is dit vertrouwd want is er een vaste transporteur, voor de koper is dat ook veiliger. Zo doen we dat ook met zeevracht, inklaarders, enzovoorts. Iemand kan bijvoorbeeld vanuit Polen in Brazilië kopen en dit van deur-tot-deur door onze vaste partner laten transporteren. Dat eenvoudige en betrouwbare, dat is hoe wij werken.” Optifruit werkt dan ook niet met onbekende partijen. “Het moet veilig zijn. Bedrijven worden gescreend en we werken alleen met huisleveranciers. Alle bedrijven die onze partner worden, zijn bedrijven waar wij al ervaring mee hebben. Ook de betalingen worden veilig geregeld.”
 
Voelt u zich aangetrokken om als partner iets voor Optifruit te gaan betekenen? U bent welkom om contact op te nemen via sales@optifruit.eu of +31 641787176 (alleen Whatsapp). Als geïnteresseerde koper of verkoper kunt u zich vast inschrijven op de website www.optifruit.eu. Hier kunt u andere partijen en prijzen bekijken en wellicht wilt u al eens uitproberen om een partij te koop aan te bieden. Eventuele vragen kunt u stellen via bovengenoemde contactgegevens. 

Registratiepagina Optifruit. Klik om te bezoeken